Az oldal célja, hogy röviden, de érhetően bemutassa a logikai algebra alapjait. Ez szükséges lehet egy szakközépiskolai tudásszint eléréséhez. Feladatokat is írok folyamatosan a Redmenta oldalamon.
Logikai algebra alapműveletek
ÉS művelet igazságtábla, a két bemenet: A és B, kimenet: Y
\begin{array}{c:c:c} A & B & Y \\ \hline 0 & 0 & 0 \\ \hdashline 0 & 1 & 0\\ \hdashline 1 & 0 & 0\\ \hdashline 1 & 1 & 1 \end{array}
VAGY művelet igazságtábla, a két bemenet: A és B, kimenet: Y
\begin{array}{c:c:c} A & B & Y \\ \hline 0 & 0 & 0 \\ \hdashline 0 & 1 & 1\\ \hdashline 1 & 0 & 1\\ \hdashline 1 & 1 & 1 \end{array}
NEM művelet igazságtáblája NOT, invertálás, negálás, jelölése a felülvonás
\begin{array}{c:c} A & Y \\ \hline 0 & 1 \\ \hdashline 1 & 0\\ \end{array}
NEM-ÉS művelet igazságtábla, NOT-AND, NAND, a két bemenet: A és B, kimenet: Y
\begin{array}{c:c:c} A & B & Y \\ \hline 0 & 0 & 1 \\ \hdashline 0 & 1 & 1\\ \hdashline 1 & 0 & 1\\ \hdashline 1 & 1 & 0 \end{array}
NEM-VAGY művelet igazságtáblája, NOT-OR, NOR, a két bemenet: A és B, kimenet: Y
\begin{array}{c:c:c} A & B & Y \\ \hline 0 & 0 & 1 \\ \hdashline 0 & 1 & 0\\ \hdashline 1 & 0 & 0\\ \hdashline 1 & 1 & 0 \end{array}
Egy logikai függvényt igazságtáblával is megadható. Például egy kétváltozós függvény igazságtáblája a következő:
1.1. Azonosságok
A fenti műveletek a következő azonosságok felírására alkalmasak. Ezeket a függvények egyszerűsítésének tudjuk felhasználni.
\boxed {A*B=B*A}\\ \boxed {A+B=B+A}\\ \boxed {A*(B+C)=(A*B)+(A*C)}\\ \\ \boxed {A+(B*C)=(A+B)*(A+C)}\\\boxed {A*1=A}\\ \boxed {A*0=0}\\ \boxed {A+1=1} \\ \boxed {A+0=A}\\ \boxed {A*A=A}\\ \boxed {A*\overline{A}=0}\\ \boxed {A+A=A}\\ \boxed {A+\overline{A}=1}\\ \boxed {A*B+A=A} \\ \boxed {A+A*B+A*B*C=A} \\ \boxed {A*A+B*A+B+C=A} \\De-Morgan:\\ \boxed {\overline{A*B}=\overline A+\overline B}\\ \boxed {\overline {A+B}=\overline A*\overline B}
1.2. Logikai algebra feladatok
A logikai algebra legegyszerűbb feladati közül néhány fontos és vizsgán várható feladat.
1.2.1. Egyszerűsítések
Az alábbi logikai függvényeket egyszerűsítsd algebrai módszerekkel!
1.) F^{3}=C* \overline{B}*A+C*B*A+ \overline{C}*A \\=C*A(\overline B+B)+\overline C*A=\\=C*A+\overline C*A=\\=A*(C+\overline C)=\textcolor{#228B22}{A}
Kiemeltem a C*A-t az első két tagból. Ezután a felhasznált azonosságok:
(\overline B+B)=1 ; A*1=A;(\overline C+C)=1; A*1=A;
További feladatok, megoldások lejjebb!
2.) F^{2}=\overline{A}+ \overline{B}+\overline{B*A}=\\= \overline{A}+ \overline{B}+\overline B+\overline A=\\=\overline{A}+ \overline{A}+\overline B+\overline B=\\=\textcolor{#228B22}{\overline{A}+\overline B}
3.) F^{2}=\overline{\overline{B}*A}+ \overline{B*\overline{A}}=\\ \overline {\overline B}+\overline A+\overline B+\overline{\overline A}=\\ B+\overline B+A+\overline A=1+1=\textcolor{#228B22}{1}
4.) F^{3}=C*B*\overline{A}+ \overline{C}*B*\overline{A}+C*B*A+C*\overline{B}*A=\\=B*\overline A(C+\overline C)+C*A*(B+\overline B)=\\=\textcolor{#228B22}{B*\overline A+C*A}
5.) F^{3}=\overline{C}*B*A+ \overline{C}*\overline{B}*A+\overline{C}*B*\overline{A}+\overline{C}*\overline{B}*\overline{A}
6.) F^{2}=B*A+B*\overline{A}+\overline{B}*A+\overline{B}*\overline{A}=B*(A+\overline A)+\overline B*(A+\overline A)=B+\overline B=\textcolor{#228B22}1
7.) F^{3}=(B+A)*(\overline{C}+A)*(C+A) =\\ A+(B*\overline C*C)=A+0=\textcolor{#228B22}A
8.) F^{3}=\overline{B}*(B+A)*(C+\overline{A})*(\overline{C}+\overline{A})=\\ (\underbrace{\overline B*B}_{\text{0}}+\overline B*A)*(\underbrace {\overline A+(C*\overline C)}_{\overline{A}})=\overline B*A*\overline A=\textcolor{#228B22}0
Táblák
Igazságtábla
Az alábbi igazságtábla alapján írjuk fel a függvény konjuktív(ÉS-es, a nullákat nézzük) és diszjunktív(VAGY, 1-eseket nézzük) algebrai alakját!
\begin{array}{c:c:c:c:c:c} Sor & D & C &B & A & F^4 \\ \hline 0. &0 & 0 & 0 & 0 &0 \\ \hdashline 1. &0 & 0 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 2. &0 & 0 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 3. &0 & 0 & 1 & 1 &0\\ \hdashline 4. &0 & 1 & 0 & 0 &1\\ \hdashline 5. &0 & 1 & 0 & 1 &1\\ \hdashline 6. &0 & 1 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 7. &0 & 1 & 1 & 1 &1\\ \hdashline 8. &1 & 0 & 0 & 0 &0\\ \hdashline 9. &1 & 0 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 10. &1 & 0 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 11. &1 & 0 & 1 & 1 &0\\ \hdashline 12. &1 & 1 & 0 & 0 &1\\ \hdashline 13. &1 & 1 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 14. &1 & 1 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 15. &1 & 1 & 1 & 0 &0\\ \end{array}
A konjuktív forma, amikor a 0 kimeneteket nézzük. Ahol a változó nulla, azt negálva jelöljük. Az egy sorban találhatókat összeVAGYoljuk és a zárójeleket pedig összeÉSeljük.
Konjuktív\\ F^4=(\overline D+\overline C+\overline B+\overline A)\cdot(\overline D+\overline C+\overline B+A)\cdot\\(\overline D+\overline C+B+A)\cdot(D+\overline C+\overline B+\overline A)\cdot\\(D+\overline C+\overline B+A)\cdot(D+\overline C+ B+A)\cdot\\(D+C+\overline B+A)\cdot(D+C+B+A)
A diszjunktív forma, amikor az 1 kimeneteket nézzük. Ahol a változó nulla, azt negálva jelöljük. Az egy sorban találhatókat összeÉSoljuk és a zárójeleket pedig összeVAGYoljuk.
Diszjunktív\\ F^4=\overline D\cdot\overline C\cdot B\cdot\overline A+\overline D\cdot C\cdot \overline B\cdot\overline A+\\\overline D\cdot C\cdot \overline B\cdot A+\overline D\cdot C\cdot B\cdot \overline A+\\\overline D\cdot C\cdot B\cdot A+D\cdot \overline C\cdot B\cdot \overline A+\\ D\cdot C\cdot \overline B\cdot \overline A+D\cdot C\cdot B\cdot \overline A
Sorszámos alakban úgy kell ezeket felírni, hogy a 0 (konjuktív) és 1 (diszjunktív) kimenetű sorok számait leírjuk az alábbiak szerint:
Konjuktív:\\F^4=\Pi^4(0,1,3,8,9,11,13,15)\\ Diszjunktív\\F^4=\Sigma(2,4,5,6,7,10,12,14)
Párosával, de kettő hatványaival(2,4,8,16stb) kell bekarikázni a 0-t tartalmazó mezőket. Ez így néz ki:
A bekarikázott halmazokat kell leírnunk az alábbiak szerint:
F^4=(\overline C+\overline B)\cdot(D+A)\cdot(\overline C+A)
A diszjunktív táblázatot hasonlóan kell egyszerűsíteni karikázással, csak itt az 1-eseket kell közös halmazba tenni.
F^4=\overline D\cdot C +B\cdot \overline A+C\cdot \overline A
Diszjunktív <–>konjuktív átalakítás
A két forma átalakítását az alábbi példán mutatom be. A megadott diszjunktív alakot alakítsuk át konjuktívvá grafikus úton.
F^4=\Pi^4(0,1,2,5,8,9,13,14) \implies \\ \overline {F^4}=\Pi^4(3,4,6,7,10,11,12,15)\implies \\F^4=\Sigma^4(0,3,4,5,8,9,11,12)
A négyzetekben lévő sorszámok az igazságtábla sorainak a számai. Pl.: a konjuktívnál a15. D+C+B+A, a diszjunktívnál a 15. D*C*B*A
1.2.2. Grafikus egyszerűsítések
Az alábbi függvényeket egyszerűsítsd grafikus módszerrel!
9.) F^{3}=\sum^{3}(0,2,4,6) \space \text{megoldása levezetéssel:}
A diszjunktív alakban megadott függvény igazságtáblába átírva. 1-est kell írni, ahol a sorszám szerepel a fenti megadásban. 0,2,4,6.
\begin{array}{c:c:c:c:c} Sor & C &B & A & F^3 \\ \hline 0. & 0 & 0 & 0 &1 \\ \hdashline 1. & 0 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 2. & 0 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 3. & 0 & 1 & 1 &0\\ \hdashline 4. & 1 & 0 & 0 &1\\ \hdashline 5. & 1 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 6. & 1 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 7. & 1 & 1 & 1 &0\\ \hdashline \end{array}
A táblázatba az alábbiak szerint kell berajzolni és kijelölni, majd egyszerűsíteni:
A táblázat bekarikázott részében minden egyesre igaz, hogy NEM A, ezért a megoldás:
Megoldás: F^3=\overline A
\.) F^{3}=\sum^{3}(2,3,4,5)\.) F^{3}=\sum^{3}(1,3,7)\.) F^{3}=\sum^{3}(1,4,6)\.) F^{3}=\sum^{3}(1,2,4,7)\.) F^{3}=\sum^{3}(1,3,5,7)
15.) F^{3}=\varPi^{3}(4,5,6,7) \space \text{megoldása levezetéssel:}
Konjuktív alakban a 0-k helye van megadva, eszerint kell az igazságtáblát is kitölteni. 4,5,6,7.
\begin{array}{c:c:c:c:c} Sor & C &B & A & F^3 \\ \hline 0. & 0 & 0 & 0 &1 \\ \hdashline 1. & 0 & 0 & 1 &1\\ \hdashline 2. & 0 & 1 & 0 &1\\ \hdashline 3. & 0 & 1 & 1 &1\\ \hdashline 4. & 1 & 0 & 0 &0\\ \hdashline 5. & 1 & 0 & 1 &0\\ \hdashline 6. & 1 & 1 & 0 &0\\ \hdashline 7. & 1 & 1 & 1 &0\\ \hdashline \end{array}
A táblázat bekarikázott részében minden 0-ra igaz, hogy C, ezért a megoldás:
F^{3}=C
\\ 16.) F^{3}=\varPi^{3}(5,7)\.) F^{3}=\varPi^{3}(1,3,5,7)\.) F^{3}=\varPi^{3}(0,2,5,7)\.) F^{3}=\varPi^{3}(0,2,4,5)\.) F^{3}=\varPi^{3}(1,2,3,4)
1.3. Megoldások
9.) F^{3}=\overline{A}; \\ 10.)F^{3}=\overline{C}*B+C*\overline{B}; \.)F^{3}=\overline{C}*A+B*A; \.)F^{3}=\overline{C}*\overline{B}*A+C*\overline{A}; \.)F^{3}=\overline{C}*\overline{B}*A+\overline{C}*B*\overline{A}+C*\overline{B}*\overline{A}+C*B*A; \\ 14.)F^{3}=A;\\ 15.)F^{3}=C;\\ 16.)F^{3}=C+A;\\ 17.)F^{3}=A;\\ 18.)F^{3}=(\overline{C}+\overline{A})*(C+A);\\ 19.)F^{3}=(\overline{C}+\overline{A})*(C+\overline{B}); \\ 20.)F^{3}=(\overline{C}+A)*(\overline{C}+B)*(C+\overline{B}+\overline{A});